google517a153e9484c7ac.html

Mottisfont, National Trust

Mottisfont Master plan 49 26.11.11The brief was to to design a contemporary garden in the old walled 60 x 60m frame-yard area. The design must acknowledge the history of the area – that it was used in Victorian times as a productive space, home to glasshouses and an orchard .The re-design had to be ‘beautiful, exciting and have it’s own identity’ – providing a reason to visit Mottisfont.

Screen Shot 2013-02-06 at 15.24.10

 

My concept idea for this huge brief was ‘Retrospectively in Vogue’, a contemporary design inspired by the Victorian heritage, which would educate and delight the public would the public.

 

Inspired by the river Test, water is an integral part of the design. Zones have been created to break up the space and height is added through structures.

Screen Shot 2013-02-15 at 17.24.501. Fun reflection – a space equally adept at providing quiet reflective time out as it is giving delight to Mottisfont’s youngest of guests. Including glass pergolas and two way mirror sculptures.

 

2. Meet and learn – a contemporary and comfortable social space that offers the chance to catch up with friends. The educational building lives up to it’s name as a place for demonstrations, lectures, exhibitions and events.

S35C-411112613020

 

3. Thoughtful exhilaration – this area is thought provoking and is meant to inspire creativity in true Mottisfont spirit; a glass walk way and seating area to rest surrounded by prairie style planting.

 

 

S35C-4111126130214. Experimental area  – taking Victorian ideas and creating modern design and using Victorian ethos of experimental innovational planting. Curved glass walls create a microclimates for experimentation.

 

 

S35C-411112613022

 

5 – Centre point – as you approach the centre point a bold swath of Calamgrostis x acutiflora ‘Karl Forster’ catches your eye as it sways in the breeze. A sunken amphitheatre style central point. An area to encourage story telling, debate, discussion and thought 

 

 6 – Vegetable and fruit growing area – planting of edible crops should be ornamental as well as functional – inspired by Barnsley House and Château de la Chatonnière. Raised corten steel beds and a curved contemporary glasshouse.

 For more information a dossier is available.

Comments are closed.